В нашето ръководство ще намерите съвети ,които ще Ви помогнат решаване на много въпроси, свързани с обучението и храненето на вашия домашен любимец.

 

 Грижа и хранене на кучетата

         

 

 Грижа и хранене на котките


Основното е добре добраната диета

1. Какво трябва да съдържа кучешката диета?

2. Каква е нуждата от протеини при кучетата ?

3. Какво подържа кожата и имунилогичната система на кучетата и какво им дава енергия?

4. От какви витамини кучето има нужда?

5. От какви минерали кучето се нуждае?

6. Струва ли си сами да подготвяме храната на кучето?

 

 

 

 
 
 
 
 
 
Грижа и хранене на кучетата
 

 
1. Кога мога да взема малко кученце от развъдника ?
 
Общата промяна на околната среда за малкото куче може да бъде много стресираща, така че можете да си вземете кученце у дома не по-рано от 8-та седмици на живота му. Преди това трябва да купите всички необходими аксесоари, които осигуряват комфорт на живот на ново място.

 
2. Какво е необходимо да купя, преди да приема едно кученце?
 
Първо, необходимо е да се определи мястото, където кучето може да си почива. Струва си да припомним, мястото не може да бъде директно до радиатора и далеч от местата, изложени на течение. Избирайки леглото трябва да се вземе под внимание максималния ръст на вашия домашен любимец като порасне и да бъде допълнително увеличен с около 20 см, за да може кучето свободно в него да си легне. Друг съществен елемент в новото място е купата за храна и вода. Помислете за закупуване на една керамична купа или купа от неръждаема стомана. Те са по-трайни и по-безопасни, отколкото пластмасовите, които може да бъдат разгризени от малкото кученце.
Играчките, които ще дадете на кучето трябва да бъдат за него предназначени. Обикновенните залъгалки може да съдържат елементи,които лесно се откъсват и поглъщат, което може да бъде опасно за живота и здравето на кучето.

 
3. Как да подготвим дома и семейството си за съжителството с куче?
 
Преди пристигането на новия член на семейството, уверете се, че стаята, в която ще пребива кученцето, е доста добре обезпечена, така че да не представлява риск за него. Тя трябва да се обезопасят ектричиските кабели и да се затворят по подходящ начин процепите между мебелите, където домашния любимец може да се заклещи.
Ако има деца в семейството, трябва да се помни, че кучето не е играчка. Както никога не трябва да се оставя едно дете с куче без надзор - малкото дете може дори несъзнателно да навреди на животното, в резултат на което в защита кучето може да го ухапе в защита.
 
 
Как правилно да се грижим за едно куче ?
 

 
1. Кога да започнем да разресваме кучето?
 
Трябва да научите вашия домашен любимец от самото начало да бъде разресван ,за да не бъде по- късно това твърде стресиращо за него. В зависимост от дължината на косата, изберете правилния гребен или четка .

 
2. Как да се грижим за зъбите и ушите на едно куче?
 
За хигиената на устната кухина са идеални специализирани дъвчащи предмети, които пречат на образуването на зъбен камък. За да се предотвратят заболяванията на устата на вашия домашен любимец, също така 1-2 пъти на седмица, внимателно се мият зъбите с четка за зъби за кучета и паста за зъби.
Ушите на кучето са особено уязвими към възпаление, което може да доведе до гъбична инфекция, и следователно много важен елемент от грижата за вашия домашен любимец е редовното почистване на ушите с помощта на специални течности. Моля, имайте предвид, че не трябва да използвате козметичните пръчици за процедури за грижа на ушите при кучета, защото те могат да бъдат опасни за тяхното здраве.

 
3. Как да режем ноктите на кучето?
 
Систематичното рязане на ноктите също може да бъде изключително стресиращо за кучето, ако не свикне с него от ранна възраст. За тази процедура, ние използваме специални клещи. Вие трябва да бъдете особено внимателни при изрязване на ноктите ,защото тази дейност може да разрани лапата на любимеца ви. Ако не сте сигурни, че сте в състояние наистина да направите тази дейност или ако на вашият домашен любимец ноктите са много тъмни, най-добре е да отидете за изрязване на ноктите при Вашия ветеринарен
лекар.

 
4. С какво да храним кучето?
 
Трябва да се знае, че се нуждата на кучетата от протеин, калций и други минерали е много по-висока от тази, съдържаща се в човешката храна. Ако не разполагате с достатъчно познания за хранене на кучето и самостоятелно приготвяте храна за него, можете да го изложите на понижен имунитет и повишен риск от заболяване.
В магазините има много готови храни, чиито разнообразен състав ни позволява да си изберем най-подходящата храна за породата, големината и възрастта.
В специални случаи, ветеринарния лекар може да препоръча специална диета на животното, например в случаи на алергии, затлъстяване, диабет или заболявания на пикочните пътища.

 
5. Как да науча кучето си на чистота?
 
Преди първата си среща с кученцето, моля консултирайте се с професионални тресьори, посветени в обучението на кучетата. Също така трябва да се направи среща с бихейвиорист и да потърсите в интернет тематични форуми и блогове, където собствениците на домашни любимци често споделят своя опит.
Чрез изучаване на принципите на чистота, не забравяйте, че стреса и тормоза се отразяват отрицателно на отношенията ни с домашния любимец. Ако кучето си присвои и свърже тревогата с физиологичните нужди, това може да доведе до консумацията на изпражнения или дори до невъзможност за уриниране и изакване. За да научите кучето на дефекация в определено за целта място, първо трябва да се види дали не се върти и души в къщата и след това да го отведете до мястото, определено за физиологични нужди. За да научите на чистота в затворени пространства може да използвате хигиенни подложки и препарати за премахванена миризмата и следите от урина . След всяка дефекация кучето трябва да се възнагради с избран подходящ деликатес.

 
6. На каква възраст кучката узрява, как това да разберем ?
 
Менструацията е признак на пубертета, за първи път е между шестия и дванадесетия месец . Тя се повтаря два пъти годишно, трае 21 дни. В офертите на магазините има специално бельо за кучки, което ще позволи се запази един апартамент чист.

 
7. Защо има смисъл да стерилизираме/кастрираме кучето?
 
rozmnaАко не планирате отглеждането на кучето за разплод, то трябва да бъде прегледано в тази връзка от вашия ветеринарен лекар с цел стерилизация или кастрация. Със стерилизацията се избягват гинекологични заболявания и въображаема бременност , а с кастрацията спираме възбуждането на кучето.

 
8. Как да се подготви кучката за ролята на майка ?
 
Когато планирате развъждане, трябва да отидете първо на ветеринарен лекар за оценка на здравето и състоянието на кучката. Моля, имайте предвид, че решението за размножаването е допълнителна отговорност и увеличени разходи , решение ,което никога не трябва да се взема с лека ръка.

 
9. Кога да обезпаразитяваме кучето и как да се справим с паразитите?
 
Редовното обезпаразитяване на кучето може да предотврати появата на паразити в тялото на любимеца ни . От друга страна, в защитата на кучетата от червеи/бълхи, намиращи се на повърхността на кожата, се използват различни видове превантивни мерки. Препарати, съдържащи перметрин, имидаклоприд и пирипроксифен ефективно прочистват от бълхи. С цел борба срещу болериозата на разположение в магазините са средства,който действат профилактично против кърлежите.

 
10. Кога и срещу какви заболявания да ваксинираме кучето?
 
Ваксинацията на кучетата, които използваме като предпазна мярка извършваме в съответствие с графика на ваксинацията, която определя ветеринарния лекар. В Полша, ние можем да ваксинираме кучето срещу заболявания като коклюш, гана, парвовироза, лептоспироза , короновироза и вирусен хепатит. Ваксинацията срещу бяс е задължителна и трябва да бъде направено след приключване на втория месец от живота на кученцето.
 

 

 
 
Как да изберем правилно диетата за едно куче?
 

 
1. Какво трябва да включва диетата на кучето?
 
Нуждата от протеини, мазнини и минерали варира според възрастта, породата и големината на животното. Основните вещества включват протеини, мазнини, въглехидрати, минерали, витамини и вода.

 
2. Каква е нуждата на кучето от протеини и какви са подследствията от липсата на протеин?
 
Протеините са органични съединения, съставени от аминокиселини.
За правилното функциониране на организма на кучето , то се нуждае от аминокиселини, като например:
аргинин, хистидин, левцин, изолевцин, лизин, фенилаланин, тирозин, триптофан, треонин, валин, метионин, цистеин.
Протеиновия дефицит може да доведе до протеиново недохранване , но също така сериозен и често срещан проблем е недостигът на метионин и цистеин, които са отговорни за образуването на протеините на кожата и косата.

 
3. Какво поддържа имунната система и кожата на кучето и какво му осигурява енергията?
 
Основен източник на енергия за кучето са мазнините, които подобряват правилното функциониране на имунната система и на кожата.
Въглехидратите се състоят от въглерод, водород и кислород и съхраняват енергията, която е глюкоза. Диетичните фибри, които са едни от фракцийте на въглехидратите, влияният на храносмилателната система. Има разтворими и неразтворими фибри. Разтворимите фибри ферментират, което допринася за растежа на бактериална флора. На свой ред, неразтворимите фибри не са предмет на процеса на ферментация, така че те прочистват организма на животните.

 
4. От какви витамини се нуждае кучето?
 
Необходими са за поддържане на здравето , витамините се съдържат в готовата храна, в количества и пропорции, които е трудно да преценим, когато варим храната. Витамините A, D, E и K са мастноразтворими и отговарят за доброто зрение, костите и имат антиоксидантни функции. Водоразтворимите витамини B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 и B12 са необходими за химичните реакции на нервната система.

 
5. Какви минерали са от съществено значение за кучето?
 
Фосфор, калций, натрий, калий, магнезий и хлор са съществени макроелементи в диетата на всяко куче. Микроелементите, които са необходими за правилното функциониране на тялото: желязо, цинк, мед, йод, манган и селен.

 
6. Струва ли си да подготвите самостоятелно кучешка храна?
 
На много от нас се струва, че подготовката на напълноценна храна в собствената кухня не е трудно, обаче, трудно е да се изчисли количеството на витамини и протеини в приготвената от нас храна и ние можем да поставяме нашите домашни любимци до недостиг на някои съединения.
Готовата храна има адекватно количество калории, протеини, мазнини, витамини и минерали, необходими за правилното функциониране на организма на всяко куче.

 
7. Какво не бива да ядекучето ми??
 
Много отпродуктите, които се консумиратвсеки ден, може да бъдат опасниза здравето накучето.Шоколадът съдържа теобромин,който лошо действа насърцето.Гроздето истафидитемогат да доведът доживотозастрашаващоувреждане на бъбреците,докатокартофитесе отразят неблагоприятно върхунервната системаипикочните пътища.

 
8. Какво не бива да ядекучето ми?
 
Много отпродуктите, които се консумиратвсеки ден, може да бъдат опасниза здравето накучето.Шоколадът съдържа теобромин,който лошо действа насърцето.Гроздето истафидитемогат да доведът доживотозастрашаващоувреждане на бъбреците,докатокартофитесе отразят неблагоприятно върхунервната системаипикочните пътища.
 
 
Най-често срещаните заболявания при кучета
 

 
1. Какво означава сърбежа и зачервяването на кожата на едно куче?
 
Сърбежа и зачервената кожа може да бъдат признаци на едно от най-популярните дерматологични заболявания, като атопичен дерматит, алергия причинена от бълхи или хранителна алергия. В случая на последната, алергичната реакция може да настъпи след консумация на домашни птици, говеждо месо, яйца, мляко, соя или житни култури, или по-голямата част на хранителни съставки за кучета и котки. При хранителните алергии, ветеринарния лекар обикновено предписва на домашния любимец специална диета.

 
2. Какво да направите, ако вашето куче неохотно се изкачва по стълбите?
 
Срещащите се при кучета двигателни затруднения и нежелание да се изкачва нагоре по стълбите, може да означава проблем със ставите. Повредата на ставния хрущял е най-често свързана със старостта и наднормено тегло, понякога е следствие от телесни повреди и злополуки, а също така се среща при кучета от големите и гигантските породи. При заболявания на ставите ветеринарния лекар може да Ви предпише специална диета и лекарства, и да препоръча рехабилитация, която ще подобри качеството на живот на вашия домашен любимец

 
3. Как да се предотврати затлъстяването при кучетата и как да се справяме с този проблем?
 
Все повече кучета са диагностицирани със затлъстяване, което обикновено води до диабет и заболявания на кожата, ставите и бъбреците. За повишаване на теглото допринясат навици като хранене "от масата", подаването на твърде много храна и липсата на достатъчно движение. Ако кучето започва да наддават тегло, тогава трябва да се консултирате с вашия ветеринарен лекар, който да предпише по ветеринарна диета.

 
4. Какво може да означава жаждата при едно куче?
 
Заболяването, срещащо се в началото почти без никакви признаци, е бъбречната недостатъчност. Пренебрегването на това заболяване може да бъде фатално и значително да съкрати продължителността на живота на вашия домашен любимец. Породите кучета, които най-често страдат от бъбречни болести са: ротвайлер, далматин, кокер шпаньол, гонче, доберман и бултериер. Ако забележите, че животното все повече пие вода и отдава прекомерно голямо количество урина, вие трябва незабавно да отидете на ветеринар.

 
5. Какво допринася за възпаление на пикочния мехур при кучета?
 
Бактериите, гъбичките и паразитите допринасят за възпаление на пикочния мехур, което се проявява с наличието на кръв в урината и с увеличаване честота на уриниране. За да диагнозираме заболяването трябва да иследваме кръвта, урината, да направим рентгенова снимка,USG. Вашият ветеринарен лекар може да препоръча специална диета или лечение с антибиотици, противогъбични или противопаразитни лекарства.

 

 

 
 

 

 
 
 
Грижа и хранене на котките
 

 
1. Как мога да проверя дали сме готови да приемем котка в нашата къща?
 
Преди да се решите да приемете една котка, трябва да си помислите за това дали ще бъдем в състояние да й отделим достатъчно време и внимание. По време на нашето отсъствие, отегчените котки са в състояние да унищожит напълно помещението, в което ще останат сами.
Слюнката, която остава по козината на котките, може да предизвика тежки алергични реакции. Следва да се вземе предвид, че хората, които досега не са показвали симптоми на свръхчувствителност могат да видят първите признаци на алергия.

 
2. Какви предмети да купим преди котката да дойде в къщи?
 
Когато решите да заживеете с малко коте, преди пристигането му в дома ни, ние трябва да се снабдимс всички необходими за домашния ни любимец аксесоари. Най-важните елементи включват купичка за вода и храна,легло, играчки, драскало, кувета, котешка постелка, лопатка и транспортна чанта.

 
3. Как да подготвим къщата за новия наемател?
 
Преди пристигането на новия член на семейството, трябва да сме сигурни, че къщата е подходящо обезопасена. Защитете прозорците и балкона със специална мрежа, която спира нашия домашен любимец от измъкване без наше знание и защитава срещу падане от височина.

 
4. Какви растения могат да заплашват нашата котка?
 
Котките са много любопитни и обичат да гризат различни растения. Консумацията на някои видове може да доведе до сериозни стомашни проблеми, дори да доведе до смърт на домашния ни любимец. Трябва да се уверите, че опасните растения са в място недостъпно за котката.
 
 
 
 
Как да отгледаме щастлива котка?
 

 
1. Как да се справим с остренето на нокти?
 
Естестевна нужда на котките е остренето на ноктите , в резултат на което могат да бъдат унищожени мебели и други предмети от бита,които нашите домашни любимци предпочитат.

 
2. От какво дръскало ще имаме нужда?
 
В зависимост от предпочитаната повърхност за драсканеще изберем дръскало. Ако котката обича да драска по килимите, изберете дръскало покрито с килим, но в ситуация, в която котката предпочита дивана, по-добре е да се избере драскало изработено от сезал.

 
3. Как да спрем котката да унищожава мебелите?
 
За да се насърчи котката да използва дръскалото, можете да използвате препарати, съдържащи коча билка. Ако, обаче, нашият домашен любимец си избере даден обект за драскане, можете да го отучите чрез използване на препарати за защита срещу драскане.

 
4. Как да се помогне на котката да се адаптират към новата среда?
 
За да помогне на вашата котка се приспособят към новата среда, трябва да се обмисли използването на котешки феромони. Разнообразието от продукти, предлагани в магазина лесно ще реши проблема .

 
5. Как да научите вашата котка да използва котешката тоалетна?
 
Когато котето се появява вече в новия си дом, трябва най-напред да види котешката тоалетна. Котките обикновено нямат проблеми с ученето да използват тоалетната, но е препоръчително да се възнаграждава вашия домашен любимец след ползване на тоалетната.

 
6. Коя е най-добрата котешка тоалетна ?
 
В магазините има различни видове постелки за котката. Някои продукти могат да причинят алергична реакция на котката или просто да не съответства на това, което домашен любимец харесва и тогава сигнализира липса на желание да използва котешката тоалетна. Трябва да сменим котешката постелка.

 
7. Кога да вземем котката до ветеринарния лекар?
 
Новия член на семейството, трябва незабавно да се вземе на ветеринар, за да направи оценка на здравословното му състояние, обезпаразитяване и ваксинация.

 
8. Срещу кои заболявания да ваксинираме котката?
 
Когато котките достигат до осмата седмица на живота и се аклиматизират към новото място на пребиваване, те трябва да се ваксинират против най-опасните за тяхното здраве и живот заболяванания което включва: панлеукопениа, котешки херпес и котешка калицивироза.
Срещу бяс ваксинираме само тези котки, които са или ще се движат свободно на вън, тъй като те са изложени на действието на вирусите.
 

 
9. ога трябва да обезпаразитяваме котката?
 
Между третия и шестия месец обезпаразитяваме на всеки 30 дни. После повтаряме на всеки три месеца.

 
10. Как да се предпази котката от бълхи и кърлежи?
 
Обикновения нашийник е само естетическо допълнение към вашия домашен любимец, но вързаните с него етикет с адреса на местоживеене ще идентифицира котката в случай на загубване се, докато специализираните противопаразитни нашийници ще ви помогнат да защитите вашия домашен любимец от бълхи или кърлежи. Молко звънче , прикрепено към нашийника ще ви позволи бързо да намерите вашия домашен любимец в дома и градината.

 
11. Какво е по-добро за една котка: нашийник или нагръдник?
 
За да се контролира котката когато е далеч от дома, можем да използваме повод. В този случай, не трябва да се използват поводи с нашийници, защото внезапно издърпване на повода може да удуши вашия домашен любимец. Вместо това, ние използваме нагръдници.

 
12. Кога котката може да има потомство?
 
След завършване на шестмесечна възраст, женската котка е готова за оплождане. Бременността трае около девет седмици, след което женската ражда средно по 6 малки.

 
13. Да кастрираме / стерилизираме ли своя домашен любимец ?
 
 Ако не планирате разплод, това решение трябва да бъде разгледано с вашия ветеринарен лекар. Със стерилизация можем да избегнем гинекологични заболявания и бременност , а с кастрация спираме хиперактивноста при котараците.
 
 
 
Как да изберем правилно нашата диета за котка?

 
1. Може ли котката да ядете това, което аз и моето семейство?
 
Моля, имайте предвид, че нашият домашен любимец е месоядно животно, така че е важно да се избере една добре балансирана диета, за задоволяване на неговите нужди.
Нуждата от протеини, мазнини и минерали варира според възрастта, породата и големината на животното. Основните вещества включват протеини, мазнини, въглехидрати, минерали, витамини и вода.

 
2. Котките пият ли мляко ?
 
Противно на общоприетото схващане, храненето на котката с мляко е вредно за здравето. Кравето мляко съдържа в състава си голямо количество лактоза - захар, за която организма на възрастната котка не е подготвен.Котките са пригодени за храносмиляне на мляко само по време, когато са кърмени от майката, след това при по-голямата част от тях изчезват ензимите, способни да разтварят лактозата. Хрането за вашия домашен любимец с мляко, което е налично в ежедневната ни диета, може да доведе до лошо храносмилане, и хронична диария.
Ако искаме да дадем на котката мляко, трябва да изберем специализирани млечни продукти, които са проектирани да се храносмилват в тялото на вашия домашен любимец.

 
3. Какви протеини са от съществено значение в диетата на котката?
 
За правилното функциониране на тялото на котката, трябват аминокиселини, като например:
аргинин, хистидин, eucyna, изолевцин, лизин, фенилаланин, тирозин, триптофан, треонин, валин, метионин, цистеин, таурин.

 
4. Може ли котката да яде храната на кучето ?
 
Котките имат по-високо изискване за протеин, така че котката не трябва да използва храната за кучета, тъй като това може да доведе до недостиг на това съединение.

 
5. Какво причинява дефицита на протеин в диетата на котката?
 
Дефицита може да доведе до недохранване с протеин, но също така сериозен и често срещан проблем е недостигът на метионин и цистеин, които са отговорни за образуването на протеини на кожата и косата.

 
6. Кои мазнини трябва да бъдат включени в дневния хранителен режим на котката?
 
Основният източник на енергия за котката са мазнините, които осигуряват незаменими мастни киселини, подпомагат правилното функциониране на имунната система и на кожата.
Котката няма способността за обработка, съдържаща се в растителните мазнини, линолова киселина или киселината омега 6. Мазнините са източник на тези продукти, напр. яйчните жълтъци и тлъстите меса. Предотвратяване на последиците от недостига на това съединение, както при мократа така и при сухата котешка храна, е подходящото ниво на арахидонова киселина.

 
7. Въглехидрати - как да се балансира диетата на вашата котка ?
 
Основен източник на енергия за котката са мазнините, които подобряват правилното функциониране на имунната система и на кожата.
Въглехидратите се състоят от въглерод, водород и кислород и съхраняват енергията, която е глюкоза. Диетичните фибри, които са едни от фракцийте на въглехидратите, влияният на храносмилателната система. Има разтворими и неразтворими фибри. Разтворимите фибри ферментират, което допринася за растежа на бактериална флора. На свой ред, неразтворимите фибри не са предмет на процеса на ферментация, така че те прочистват организма на животните.

 
8. Какви витамини и минерали са необходими за правилното функциониране на тялото на котката?
 
 
Необходими за поддържане на здравето витамини се съдържат в готовата храна , в количества и пропорции, които е трудно да се прецени, когато храната се вари . Витамините A, D, E и K са мастноразтворими и отговарят за доброто зрение, костите и антиоксидантните функции. Водоразтворимите витамини B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 и B12 са необходими в химичните реакции в нервната проводимост. Фосфор,калции,натрии, мазнезии,хлор, това са макроелементинеобходими в диетата на всяка една котка.
От микроелементите са необходими:желязо, цинк,мед,манган,селен,йод.
 

 
9. Кога да дам на моята котка суплементи?
 
Колкото повече минерали и витамини котешка храна съдържа толкова по-добре. Когато съставът на хранителния режим е по-оскъден, важни са добавките. В магазините има на разположение добавки, прилагането на които е благоприятно за здравословното развитие на вашия домашен любимец.

 
10. Може ли да подавате на котка си самостоятелно приготвена храна?
 
На много от нас се струва, че подготовката на напълноценна храна в собствената кухня не е трудно, обаче, трудно е да се изчисли количеството на витамини и протеини в приготвената от нас храна и ние можем да поставяме нашите домашни любимци до недостиг на някои съединения.
Готовата храна има адекватно количество калории, протеини, мазнини, витамини и минерали, необходими за правилното функциониране на организма на всяка котка. диетите за котки са добре балансирани - храненето със суха и с консервирана храна ще ни помогне да отговорим на всички хранителни нужди на котката.

 
11. Суха и мокра храна. Коя да изберем?
 
Сухата храна, срещащи се под формата на крокети, може трудно да се дъвчи от малките котенца. В този случай, най-добре е да се смесва с консервирана храна и постепенно да се увеличава дяла на сухата храна и да се намалява количеството на консервираната храна. Сухата храна може да се навлажни с малко хладка вода. Подаването на котешка храна, както на сухо така и на мокро правят диетата разнообразна и увеличават консумацията на вода.
 
 
 
Най-често срещаните заболявания при котките
 

 

1. Надраскването и облизването на козината винаги ли са симптом за хранителна алергия?

Сърбежа и зачервената кожа може да бъдат признак на едно от най-често срещаните дерматологични заболявания като атопичен дерматит, алергия причинена от бълхи или хранителна алергия. В случая на последната, алергична реакция може да настъпи след поглъщане на домашни птици, говеждо месо, яйца, мляко, соя или житни култури, или компоненти на по-голямата част на котешката храна. При хранителните алергии, ветеринарния лекар обикновено предписва на домашния любимец специална диета.

 

 
2. Какво да правите, ако котката има двигателни проблеми?
 
Срещат се котки със затруднения в двигателната система и липса на желание да се изкачват нагоре по стълбите,което може да означава проблем със ставите. Повредата на ставния хрущял е най-често причинена от възрастта и наднорменото тегло, понякога е следствие от травми и злополуки. При заболявания на ставите ветеринарния лекар може да Ви предпише специална диета и лекарства, и да препоръча рехабилитация, която ще подобри качеството на живот на вашия домашен любимец.

 
3. Как да се справим с наднорменото тегло при котките? Какви са най-честите причини?
 
Все повече котки са диагностицирани със затлъстяване, което обикновено води до диабет и заболявания на кожата, ставите и бъбреците. За повишаване на теглото допринясат навици като хранене "от масата", подаването на твърде много храна и липсата на достатъчно движение. Ако котката започва да наддава тегло, тогава трябва да се консултирате с вашия ветеринарен лекар, който да предпише по ветеринарна диета.

 
4. Защо котката все повече пие вода и отделя по-голямо количество урина?

Заболяването, срещащо се в началото почти без никакви признаци, е бъбречната недостатъчност. Пренебрегването на това заболяване може да бъде фатално и значително да съкрати продължителността на живота на вашия домашен любимец. Ако забележите, че животното все повече пие вода и отдава прекомерно голямо количество урина, вие трябва незабавно да отидете на ветеринар.

 
5. Какво може да означава, кръв в урината на котката?
 
Бактериите, гъбичките и паразитите допринасят за възпаление на пикочния мехур, което се проявява с отделяне на кръв в урината и честота на уриниране.За диагнозата на заболяването се изисква иследване на кръв, урина, рентгенова снимка и USG. Вашият ветеринарен лекар може да препоръча специална диета и лечение с антибиотици, противогъбични или анти-паразитни лекарства.

Няма пречки за самостоятелно наблюдение и откриване на бактериални инфекции с помоща на намиращи се в магазините за домашни любимци тестери.

 
6. Какви са симптомите на болестите, пренасяни от кърлежи?
 
В момента се изчислява, че всеки трети кърлеж носи Лаймска болест. Ако ухапването от кърлеж кърви обилно и е създаден около него пръстен необходимо е най-бързо отидете на ветеринар. Лаймската болест може да се прояви от треска, неразположение, загуба на апетит и чувствителност. Освен Лаймска болест , кърлежите могат също така да предават болериоза, анаплазмоза, пренасян от кърлежи енцефалит, както и много други животозастрашаващи болести.Трябва да се защити котката срещу кърлежи, използвайки противопаразитни препарати.

 
7. Как да се грижим за котката след стерилизация / кастрация?
 
 Стерилизацията изисква шевове, които са предимно разтворими.Котката може след операцията да започне интензивно да лиже мястото на операцията, така че ще бъде необходимо защитно облекло, което ще предпази шевовете ..

 
8. Какво може да причини неприятна миризма от устата на котката?
 
Ако от известно време, вие забележите, интензивена, неприятна миризма от устата на котката , трябва да отидете с домашния си любимец на ветеринар. Причината за неприятната миризма може да бъде, например, плака по зъбите, бъбречно заболяване или храносмилателни проблеми.

 
9. Космени топки - какво е това? Как да се помогне на вашата котка?
 
Повръщане, запек и наличието на косми в изпражненията на котката може да са симптоми на космени типки в организма. Освен сресване на козината може да се използва специална храна или паста, която ще помогне на вашата котка да преработи космените топки в стомаха.

 

 

Ръководство | F.A.Q. | Правилник на Магазина | Рекламация | Доставка и плащане | Контакти | За нас | Условия за промоция | Карта на сайта | Кучета | Котки | промяна на валута към полски злоти (PLN) | 100% удовлетвореност от продукта или връщане на парите!
Чат

Моля изберете чат